Blog archief 2011

24-10-2011

Themaavond Permacultuur

Wanneer: 22 november, 20:00 

Waar: Burg. de Kievietstraat 5, Diemen

 

Permacultuur tuin

Het woord Permacultuur spookt rond in de transitiebeweging en onder tuinierders, maar wat is het nou eigenlijk? Is het een uitgekiende manier om ecologisch te tuinieren of een allesomvattende levensfilosofie? Daar proberen we tijdens deze themaavond achter te komen. IVN buurtmoestuin 'De Prinses op de Erwt' organiseert de avond samen met Duurzaam Dorp Diemen (DDD)

Als spreker hebben we permaculturist Linder van den Heerik uit Amsterdam uitgenodigd. Linder heeft uiteraard ook veel ervaring met tuinieren, hij is o.a. vanaf het begin betrokken geweest bij moestuin SWOMP in de Pijp.
Er zal die avond misschien ook een korte film worden getoond - het programma wordt nog verder uitgewerkt!

12-08-2011

Nieuws van duurzameburen.nl

Nieuws van duurzameburen.nl

Binnen enkele maanden zijn al 500 onderwerpen geplaatst op het duurzameburen.nl. Er blijkt grote behoefte te bestaan aan uitwisseling over duurzaam bouwen en wonen, energie besparing en -opwekking in en om het eigen huis.

Tussen 2000 en 2010 is de gasprijs verdubbeld en prijs voor stroom met 20% omhoog gegaan. En die trend zet door. Begrijpelijk dat steeds meer mensen nadenken over hoe ze hun gas- en stroomrekening omlaag kunnen brengen. Duizenden aannemers, installateurs, isolatiebedrijven en adviseurs staan klaar met producten en diensten. Maar wie een simpele oplossing verwacht wordt meestal teleurgesteld. Mensen komen in een mallemolen van ingewikkelde en dure vaktermen terecht en het energieadvies dat men dan nog heeft laten uitvoeren verdwijnt onder in de la – nu even niet, volgend jaar misschien…

Wie kan de impasse doorbreken? Het antwoord van ODE, de Organisatie vóór Duurzame Energie, is: de duurzame buren! ODE vormt als belangenbehartiger van particuliere energieproducenten (spreek: mensen met zonnepanelen en windmolens) een enorme vergaarbak van kennis onder het motto ‘Samen weten we alles!’. Vanuit die gedachte heeft ODE het internetplatform duurzameburen.nl opgestart. Inmiddels vindt er een levendige uitwisseling plaats tussen vele honderden duurzame pioniers en mensen die juist duurzaam willen worden. Leuk is hierbij het lokale element, want: online is mooi, maar echte ontmoetingen tussen buren zijn nog beter. Daarom laat de website ook zien waar de duurzame buren wonen. Er komen elke dag weer groene stippen bij op de duurzameburen-kaart van Nederland, allemaal particulieren die hun buren graag een tip geven en misschien zelfs een handje willen helpen.

De tips van de buren zijn ingedeeld in rubrieken en makkelijk te doorzoeken – natuurlijk ook in een zelf te bepalen radius rond je eigen woonplaats. De meest populaire rubriek is momenteel de rubriek ‘zonnepanelen’. Maar het spectrum reikt van handomdraai-oplossingen als ‘energie besparen door je warmwaterboiler op een lagere temperatuur te zetten' tot inside advies als ‘hoe een zonneboiler direct aan te sluiten op een wasmachine’. Een leuke feature van de site is de vergelijkingspagina waarop men het eigen energieverbruik met die van de duurzame buren kan vergelijken. Men krijgt vervolgens te zien welke huizen op het eigen huis lijken en kan in veel gevallen direct nalezen welke maatregel bij deze duurzame buur het beste uitgepakt heeft. Vervolgens is het een kwestie van ff een e-mail sturen: ‘Kun je mij het nummer van je  isolatiebedrijf mailen?’.

11-07-2011

Power of Tower

Power of Tower
check de fantastische live clip op YouTube:

There's only so much oil on the ground
Sooner or later there won't be much around
Tell that to your kids while you driving downtown
That there's only so much oil on the ground
 
Can't cut loose without that juice
Can't cut loose without that juice
If we keep on like we doing things for sure
Will not be cool - It's a fact
We just ain't got sufficient fuel
 
There's only so much oil in the ground
Sooner or later there won't be none around
Alternate sources of power must be found
Cause there's only so much oil in the ground
There's only so much oil in the earth
It's a fact of life - for what it's worth
Something every little girl and boy should know since birth
That there's only so much oil in the earth
 
There's no excuse for our abuse
No excuse for our abuse
We just assume that we will not
Exceed the oil supply
But soon enough the world will watch the wells run dry.
05-03-2011

Nieuws buurtmoestuin 'de Prinses op de Erwt&#

Nieuws buurtmoestuin 'de Prinses op de Erwt&#

De werkzaamheden in de buurtmoestuin in het hartje van Diemen beginnen volgende maandag! Het omspitten en egaliseren van de grond met machines, het aanbrengen van een laag compost en nog een aantal andere werkzaamheden zijn uitbesteed aan het hoveniersbedrijf Rosendaal & van Lith. Om dit te kunnen betalen hebben we o.a. ook de 3250.- subsidie van de gemeente gekregen. Maandag 7/3 is het zo ver: Dan is het voorbij met de wildernis en verandert het veldje voorgoed.

Om de kosten te drukken hebben we afgesproken dat er tijdens de werkzaamheden van het hoveniersbedrijf altijd iemand van ons aanwezig is om te helpen. We sjouwen dan al het puin uit de moestuin naar een parkeerplaats (met container?) die door de gemeente wordt afgezet.

Beplantingsplan in de maak
Welke groente en fruit gaan we straks planten? Met een grote groep mensen (zie foto) hebben we op zondag, 20/02  de wensen geïnventariseerd en met de ervaren IVN tuinman Gert Snoei besproken. Leuk en leerzaam! Dorus en Hille gaan nu aan de slag om tot een sluitend plan voor de beplanting te komen!

Tuinhuisje geregeld
Vrijdag 25 februari zijn Pauline, Jan Jaap, Karin en Helen onze schuur gaan ophalen in Breukelen. De schuur is in zeer goede staat en slechts 4 jaar oud. Hij ligt nu opgeslagen in onze garage. Lees het verhaal en bekijk de foto's op http://buurtmoestuindiemen.blogspot.com/. Marc Kauffman is ondertussen druk bezig om een bouwvergunning voor het schuurtje te regelen. Ja, je leest het goed: Je mag niet zomaar een tuinhutje neerzetten, een heel gedoe is het, en 8 weken wachten...

29-01-2011

MusiQstore gaat verder waar Toonbank eindigt

MusiQstore gaat verder waar Toonbank eindigt

Op 22 januari jongstleden is op de burelen van toonbankrecords het contract ondertekend voor de overname van toonbankrecords door musiQstore. Met die overname gaat de independent cd webstore van de initiatiefnemers over in goede handen want musiQstore.nl, die zich op dezelfde doelgroep richt, gaat verder op het reeds ingeslagen pad.

Toonbank Records een mislukking? Absoluut niet. Maar het moest wel meer worden dan een hobby. De ambitie was groter dan het uiteindelijke resultaat en de hoeveelheid werk was enorm. Daarnaast verschoof de aandacht van Markus steeds meer naar andere onderwerpen. Tegenwoordig runt hij de community www.duurzameburen.nl, dé bron voor praktische informatie als het gaat om duurzaam bouwen en wonen, energiebesparing en –opwekking.

 

MusiQstore.nl daarentegen is opgezet door Jan van Herp die ooit als een zeer gepassioneerd muzikant door het leven ging maar uiteindelijk toch zijn microfoon aan de wilgen heeft moeten hangen want er moest serieus brood op de plank komen. Een nieuwe projectmanager was geboren en de leaseauto kwam ook in het pakketje mee. Maar een reunie met zijn oude muziekmakkers zette zijn stabiele leventje volledig op de kop. Vanaf dat moment raasde het muziekvirus weer door zijn lijf. Een initiatief als musiQstore kon dan ook niet lang uitblijven want die hernieuwde energie moest een uitweg vinden. Als bruizende bulldozers zijn de mensen achter de schermen bezig om de de muziekwereld van de onafhankelijke artiest te interesseren om mee te doen. Ondersteund door vele tientallen positieve reacties dendert de trein door zodat in een meerjarenplan uiteindelijk het ultieme doel wordt benaderd: een gratis muziekstudio, ergens in Nederland, waarin musici hun producties kunnen opnemen die door Portuur Muziek worden uitgebracht via... musiqstore.nl. Je raadde het al.  Voor 2011 staan een tiental liveregistraties op het programma die als mp3 te koop worden aangeboden. En de opbrengst, die gaat natuurlijk voor het grootste deel naar de componist en de uitvoerend muzikant.