Blog archief 2010

10-12-2010

Energiegroep gaat nú aan de slag!

Energiegroep gaat nú aan de slag!

Alle voortekenen voor duurzame energie made in Diemen staan gunstig:

  1. Er is een progressieve coalitie van PvdA, GroenLinks, D66 en SP. In het coalitie-akkoord staat dat een 'actief duurzaam energiebeleid een hoge prioriteit heeft'. Onderdeel van dit beleid is 'het realiseren van een aantal windmolens in het Diemer buitengebied'. Ook de mogelijkheid voor het opzetten van een lokaal energiebedrijf wordt bezien.
  2. Wethouder Grondel (milieu) en wethouder Van der Mark (duurzaam ondernemen) zijn uitgesproken 'groen' en hebben grote duurzame ambities.
  3. De gemeente Diemen heeft ingestemd met het bereikte klimaatakkoord tussen de VNG en het Rijk en is lid geworden van de Vereniging Klimaatverbond Nederland. Diemen heeft zelfs de 'AA status' verworven. Hierdoor is het opstellen en uitvoeren van klimaat‐ en energiebeleid nadrukkelijk op de gemeentelijke agenda gezet. 
  4. De gemeenteraad van Diemen heeft op 25 juni 2009 ingestemd met de ambitie ‘de regio A&M energieneutraal in 2040’. Dit betekent dat de gemeente samen met de inwoners en bedrijven waar mogelijk energie gaat besparen en duurzame energie gaat opwekken om zo stapsgewijs tot een energieneutraal Diemen te komen.
  5. In een eerste verkenning door De Windvogel zijn een 6-tal locaties in principe geschikt bevonden voor plaatsing van 2MW windturbines (ashoogte 85m).
  6. De gemeenteraad heeft op 23 november 2010 ingestemd met de structuurvisie waarin de plannen voor windturbines zijn opgenomen.

De plannen lijken helder, alle neuzen staan dezelfde kant op, en toch: we zien geen actie! Wanneer gaat er nou écht iets gebeuren? Iedereen lijkt op iedereen te wachten.
De gemeente gaat begin 2011 een ambtenaar (1/2 fte) in dienst nemen die het klimaat- en energiebeleid moet gaan coördineren. Daar zijn we uiteraard blij mee, maar het afgelopen halfjaar heeft dit alleen geleid tot vertraging, want: daar moesten we dan nog even op wachten. Ik hou mijn hart vast: voordat die nieuwe ambtenaar ingewerkt is en alles is afgestemd in het regionale samenwerkingsverband Amstel & Meerlanden (dat zijn 5 gemeenten!) zijn we zo weer een jaar verder.

De onrust onder de leden van het Duurzaam Dorp Diemen groeit. Daarom hebben we besloten om nu zélf stappen te ondernemen. Er zijn genoeg voorbeelden van succesvolle lokale energieinitiatieven van burgers.
Onze Energie (uit Amsterdam Noord) is zo'n voorbeeld. Met een van de oprichters, Marco Boone, hebben we nu een afspraak staan om ons te informeren (wordt zoals het eruitziet woensdag, 8/12). Niels Korthals Altes van het lokale energiebedrijf http://ener.coop/ haakt mogelijk ook aan.

En Lex gaat op 13 december waarschijnlijk naar e-lokaal, een werksessie over krachtenbundeling van lokale energie-initiatieven.

Verder hebben we een adviesvraag voor de Organisatie voor Duurzame Energie (ODE) ingediend, we hopen daar via 'Wind voor Iedereen' gebruik te kunnen maken van gratis adviesuren.

To be continued...

02-11-2010

Een buurtmoestuin in het centrum van Diemen

Een buurtmoestuin in het centrum van Diemen

Sinds enkele maanden fantaseren Dorus, Britt, Yvonne en ik (Markus) over het starten van een buurtmoestuin op een braakliggend landje in onze wijk in Diemen-Centrum.

Een naam hebben we al: Prinses op de Erwt! Het ligt namelijk tussen de Burg. de Kievietstraat, de Prinses Marijke straat, Prinses Margrietstraat en het Prinsessepad. Blauw bloed alom!

 
Het landje is 20 bij 30 meter groot, 600m2 dus (!!!), ligt beschut tussen de huizen en het gebouw van de BSO Popeye.

De plek is ideaal: Het veldje is beschut en ook veilig omdat de omwonenden er zicht op hebben. En het is een behoorlijk groot oppervlak! Bij elkaar toch zo’n 600m²! Het moet een plek worden die we gemeenschappelijk beheren. Liever geen klassieke opzet waarin iedereen zijn eigen veld met een hek erom heeft. Het lijkt ons juist mooi om er één grote tuin van te maken. Ecologie staat bij ons ook hoog in het vaandel. De prinses ligt wat ons betreft op een biologische erwt! Eigenaar van de grond is de gemeente Diemen. In een gesprek op het gemeentehuis bleek al snel dat de ambtenaren enthousiast waren over ons plan. Een buurtmoestuin is ook wat de gemeente betreft een welkome verrijking voor de buurt. Daarom willen zij graag afspraken met ons maken en het project misschien zelfs een startsubsidie geven. Hier zijn we blij mee, want er zal heel wat voorbereidend grondwerk verricht moeten worden voordat er weer tomaatjes kunnen groeien. We zijn nu druk bezig om de organisatie op poten te zetten. Als alles goed gaat kunnen we in de loop van deze herfst en winter het land klaarmaken voor gebruik. Op dit moment hebben al een dozijn buurtgenoten aangegeven interesse te hebben in het project. Maar we zoeken nog meer enthousiaste mensen die straks een schep in de grond willen steken!

Wil je mee doen of meer weten?
Lees het laatste nieuws over de moestuin op deze blog.
Mee doen? Meld je via moestuin@kpnmail.nl

14-09-2010

duurzameburen.nl online!

duurzameburen.nl online!

Hoe trek je je buren over de streep om zelf met duurzaamheid aan de slag te gaan? Door erover te praten en je eigen ervaringen te delen. De nieuwe ODE-site duurzameburen.nl biedt nu deze mogelijkheid.

De vereniging ODE lanceert met duurzameburen.nl een uniek concept om de uitwisseling van ervaringen en kennis rond energiezuinig bouwen en wonen te stimuleren.
Zonnepanelen plaatsen? Je toetst je postcode in en krijgt te zien wie er in jouw buurt iets hierover kan vertellen en waar je een systeem in werking kunt zien. Maar je kunt op duurzameburen.nl ook gewoon rondkijken en topics over je favoriete onderwerpen lezen.
En de site kan nog veel meer...

Sinds 24 augustus is duurzameburen.nl online. Op dit moment zit het project in de publieke bèta fase, de officiële lancering vindt op 11/11 (Dag van de Duurzaamheid) plaats. Tot die tijd willen we via ons eigen netwerk een bestand aan Duurzame Buren opbouwen zodat bezoekers straks op een goed gevulde site terecht kunnen.

We  vragen nu alle duurzame pioniers die iets over hun eigen acties willen vertellen om de site te bezoeken en zich aan te melden. Bijzonder welkom zijn berichten over topics waarover nog weinig geschreven is. Bijvoorbeeld over kleine windturbines, groene daken, slimme meters en huishoudelijke apparaten. Maar ook over populaire onderwerpen als zonnepanelen en LED lampen is nog lang niet alles gezegd.
 
Help mee om onze community verder op te bouwen! Ga naar www.duurzameburen.nl, maak een account aan en zet jezelf met een duurzaam topic op de kaart.

08-07-2010

Weergaloze financiële depressie in 2011?

Ik las een verslag van de '2010 Transition Network conference' in Engeland van de hand van Rob Hopkins.
Tijdens die conferentie was de presentatie van ene mevrouw Stoneleigh een hoogtepunt, Hopkins:

'Another highlight (if that’s the right word) was the talk by Stoneleigh, called ” Making Sense of the Financial Crisis in the Era of Peak Oil”, which you can hear in full here.  Stoneleigh is one of two editors of the ‘Automatic Earth’ blog, and her talk was stark, stunning and very much strengthened the case that economics needs to become a third ‘leg’ of Transition alongside peak oil and climate change.  Her talk affected people deeply, and people’s reaction to it went on to become one of the things that defined the rest of the conference.  Her prognosis was that the world is on the cusp of an economic collapse on the scale of the Great Depression as the debt bubble bursts.  Not much that would have been new to Transitioners, but the way she built her argument was very compelling.'

Ik heb de speech beluisterd en ben eerlijk gezegd (alweer...) wat aangeslagen. Niet de klimaatverandering of peakoil zijn de dingen waar we ons nu op moeten voorbereiden. Allereerst krijgen we te maken met een financiële depressie die haar weerga niet kent. Volgens Stoneleigh breekt volgend jaar (2011) al de pleuris los. Haar advies nummer 1: Zorg dat je geen schulden hebt. Nog duidelijker: Heb je een huis met een hypotheek? Verkoop het zo lang het nog kan.

Ik vind haar redeneringen zeer helder. Maar soms vraag ik me wel af of ik niet helemaal de weg kwijt ben. Ik heb nauwelijks mensen om me heen waarmee ik het hierover kan hebben. Hoe denk jij erover? Reacties zijn meer dan welkom.

De speech van Stoneleigh duurt een uur. Het Q&A gedeelte is ook interessant en bevat nog meer gedetailleerde uitleg. http://sheffield.indymedia.org.uk/2010/06/453356.html

14-06-2010

Duurzame Buren Facebook groep

Duurzame Buren Facebook groep

Sinds kort is er een Duurzam Buren groep op Facebook.

Ga snel naar Facebook en word lid!

Een groep voor de duurzame pioniers die het gewoon dóen! We graven, timmeren, schroeven en zagen voor een duurzamer land.

18-05-2010

moestuin

Geïnspireerd door de Transition Town verhalen kreeg ik zin om ook meer over planten, tuinieren en zelf voedsel maken te leren.

In de buurt ligt een stuk grond braak. En leuk plekje verstopt achter kinderdagverblijf Popeye en slechts toegankelijk via een voetgangerspadje, het Prinsessepad.

Hier een buurtmoestuin, dacht ik!

Een naam was snel verzonnen: 'Prinses op de erwt'.

 

Inmiddels heb ik een aantal medestanders gevonden en zijn we op gesprek geweest bij de gemeente Diemen, eigenaar van het stuk grond. Wat blijkt: de gemeente is dolblij als er eindelijk een leuk plan komt voor dit vergeten plekje. Dat het ook nog een buurtmoestuin gaat worden, sociale cohesie, het buurtgevoel versterken, een plek voor kids om te spelen en een hoekje als biotoop, het kwam allemaal langs, daar werd de ambtenaar echt blij van. Zelfs een startsubsidie om de grond te verbeteren is een mogelijkheid.

 

Ongelooflijk, het gaat dus gewoon gebeuren!

Binnenkort gaan we een stichting of vereniging oprichten om het een en ander op poten te zetten. Grappig detail: Van de initiatiefnemers heeft niemand echt kaas gegeten van tuinieren. Tips zijn dus welkom. En als je in de buurt woont: Doe mee!

07-04-2010

Infoavond & film over Transition Towns

Infoavond & film over Transition Towns

Klimaatverandering en de dreigende olieschaarste stemmen niet hoopvol.

Toch is er een visionair initiatief uit Engeland dat inmiddels ook in Nederland steeds meer navolging krijgt: Transition Towns!
Burgers nemen het heft in eigen hand om hun stad veerkrachtiger en toekomstbestendiger te maken.

Over dit inspirerende model organisert het Diemer Klimaatnetwerk een infoavond met vertoning van de gloednieuwe film 'In Transition'.


Donderdag 22 april, 20.15 uur
Burg. de Kievietstraat 5, Diemen
Aansluitend discussie: Diemen een Transition Town?
Entree: wat je ervoor over hebt.Wil je meer weten? www.transitiontowns.nl

15-02-2010

Bouw Diemer winkelcentrum kan duurzamer!

Bouw Diemer winkelcentrum kan duurzamer!

Zijn er nog kansen om het nieuwe Diemer winkelcentrum duurzamer in te richten?
Wij van het Diemer Klimaatnetwerk denken van wel. En het komt nog beter:
Met slimmere installaties (warmte-koude opslag) zouden de winkeliers hun zaken 50% goedkoper kunnen verwarmen en koelen en daarbij enorme hoeveelheden CO2 besparen.
Met Diemen energieneutraal 2040 in het achterhoofd zijn de huidige plannen van DeltaLloyd volstrekt achterhaald. De ontwikkelaar DeltaLloyd stelt zich arrogant op en wil niet met ons in gesprek. Ondertussen lezen wij op de sites van DeltaLloyd van alles over MVO en duurzaamheid.

Maar in Diemen even niet....

reageren op dit bericht kan op mijn klimaatguru blog.

 

Over de foto: Ik heb de foto gemaakt omdat ik gefascineerd ben door de liefdeloosheid waarmee het centrum van Diemen is ingericht. Dit is waar we leven, hier hebben we met z'n allen voor gekozen. Wat zegt dat over ons? En komt het door dezelfde liefdeloosheid waarom het ons blijkbaar niets uitmaakt of de nieuwbouw duurzamer kan?

 

02-02-2010

BIO BTW vrij!

BIO BTW vrij!

De Rijksoverheid stelt dat in 2010 in haar bedrijfsrestaurants minimaal 40% aan biologische producten moeten worden gebruikt. In navolging zullen scholen en zorginstellingen meer gebruik moeten gaan maken van biologische catering. Met diverse marktpartijen zijn al diverse convenanten gesloten om de daad bij het woord te voegen. Dat is allemaal heel goed!

Essentieel onderdeel ontbreekt echter in alle afspraken. Wie betaalt de rekening ?
Juist, de consument. En wil die consument die rekening betalen?
Zolang biologische consumpties veelal twee keer zo duur zijn als niet biologische consumpties, zullen de doelstellingen niet gehaald worden.

Middels deze handtekeningenlijst willen wij heel concreet aan de overheid vragen de consument, die wil investeren in biologische consumptie, tegemoet te komen door voor de komende twee jaar alle eko gecertificeerde voedingsmiddelen BTW vrij te maken.
( BTW bedraagt nu op voedingswaren 6%). Als tijdelijk de BTW op Eko eten wordt afgeschaft, zal de vraag daarnaar toenemen. Als het volume groter wordt, kunnen de prijzen dalen en kan er weer BTW worden geheven.

In navolging op het stimuleringsbeleid in de autobranche, waarbij flinke kortingen worden gegeven op de bijtelling en de bpm van milieuvriendelijke auto's, moet dit verzoek een simpel hamerstuk in de Tweede Kamer kunnen zijn.

 

Teken hier de petitie!