muziek en klimaat

Muziek tegen klimaatverandering

Crowd bij de kolencentrale -  Amsterdam, sept. 2015
Crowd bij de kolencentrale - Amsterdam, sept. 2015

Bij het lezen van 'This Changes Everything', het nieuwe boek van Naomi Klein waarin klimaatverandering centraal staat, werd ik niet alleen getroffen door wat maar ook door hoe Naomi schreef. Haar taalgebruik is zo expressief dat ik er ineens muziek bij hoorde. Gelijk de volgende ochtend pakte ik mijn gitaar en begon ik te experimenteren. En het werkte wonderbaarlijk goed.

 

Muziek en duurzaamheid, het was me nooit eerder gelukt om deze twee werelden bij elkaar te brengen. Eerdere pogingen om milieu en muziek te combineren waren gestrand omdat ik elke keer het gevoel kreeg belerend en moralistisch bezig te zijn. Bovendien, wie zou er willen luisteren naar songs over klimaatverandering, een onderwerp waarbij je toch snel somber van wordt? De tijd van protestsongs en actieliederen was voorbij, althans, zo voelde het voor mij.

The New Movement

Frank & Markus

(klik hier voor de tekst)

Songs gebaseerd op de teksten van Naomi Klein

NLdse uitgave van 'This Changes Everything'
NLdse uitgave van 'This Changes Everything'

Het idee om als songwriter te helpen het gedachtegoed te verspreiden van Naomi Klein sprak me erg aan. 

 

Met (protest-)acties bereiken we als klimaatridders elke keer dezelfde kringetjes en bewegen we ons volledig buiten de realiteit van een groot deel van de bevolking. Ik ken bijvoorbeeld geen enkele PVV’er persoonlijk, ik maak altijd een grote krijg om ‘dat soort mensen’. En zij waarschijnlijk om mij. En zo drijven we steeds verder van elkaar weg. Met als gevolg steeds meer onbegrip en (uiteindelijk) haat.

Denken we dat klimaatontkenners ons gaan begrijpen als we met nóg betere argumenten komen of als we nóg harder gaan schreeuwen?

Ergens zal er toch een brug moeten worden gebouwd door te luisteren en verbinding te maken met andersdenkenden. Muziek en andere kunstvormen kunnen hier een belangrijke rol spelen.

The Mess

Frank & Markus 

(hier is de tekst)

Sustainer Brothers live - kolencentrale Amsterdam

Vincent & Markus, 26-09-2015

Voorpremiere 'This Changes Everything' (Awi Lewis & Naomi Klein)